УПРАВЛІННЯ КУЛЬТУРИ ІЗЮМСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

 





В Ізюмської краєзнавчому музеї імені М.В. Сібільова

13 груд. 2016
13.12.2016 Відкритя виставки Євангеліє

Відкрито постійну виставку Напрестольного Євангеліє

          В Ізюмської краєзнавчому музеї імені М.В. Сібільова відбулась особлива подія. Відтепер для загального огладу виставлено один з найцінніших експонатів музею – Напрестольне Євангеліє у срібному з позолотою окладі, котрому у 2017 році виповниться 310 років.

          Уже за своїм віком ця книга видатний пам'ятник історії. І щоб в даний час ми могли поглянути на святиню, потрібно було, щоб старовинне Євангеліє пережило міські пожежі, закриття храму, конфіскацію церковних цінностей, бомбардування і артобстріли, окупацію під час Другої світової війни, важкі 90-ті роки минулого століття.

          Безумовно Євангеліє раритет нашого міста. Історія цієї книги настільки нерозривно поєдналася з історією Ізюма, що стала єдиним цілим. Достеменно відомо, що в 1709 році Петро Перший переїжджаючи з Азова під Полтаву зупинявся в нашому місті і молився в Преображенському соборі. В ознаменування перемоги в Полтавській битві і, скоріше всього, виконуючи даний обітницю, Петро Перший посилає в Ізюм щедрі дари - священицькі ризи суто золотої парчі і Напрестольне Євангеліє в срібному з позолотою окладі. Довгий час Євангеліє зберігалося в Преображенському соборі. У 20-ті роки минулого століття, коли масово закривалися і руйнувалися храми, при ВЧК було створено комісію по вилученню церковних цінностей. Поки ми не знаємо, як Миколі Вікентійовичу Сібільову вдалося переконати членів комісії передати дорогоцінний артефакт в недавно створений Ізюмський музей. На сьогодні немає відомостей чи експонували Євангеліє в довоєнні роки. Також не відомо яким чином вдалося зберегти Євангеліє під час війни.

         У 90-ті роки оклад був переданий на реставрацію в Харківський художньо-промисловий інститут. У 1994 році керівництво міста спрямовує в майстерні лист, в якому, через брак коштів, просить припинити реставраційні роботи і повернути оклад в місто в тому стані, в якому воно знаходиться. Оклад був повернутий частково відреставрованим.

         Сама ж книга в 1991 році була передана для реставрації в одну з кращих реставраційних майстерень Львівського національного художнього музею, де були проведені підготовчі роботи - розцементовані сторінки книжкового блоку, видалені пило-жирові забруднення та проведена консервація. На жаль, через відсутність фінансування реставраційні роботи були припинені. Довгих 15 років книга перебувала на зберіганні у Львові. У 2006 році за ініціативи Управління культури Євангеліє було повернено в музей.

         З цього часу Напрестольне Євангеліє і оклад зберігалися в спеціально обладнаному сейфі фондосховища. За цей час було проведено всього п'ять одноденних виставок раритету до ювілейних і знаковим датам. Для постійного експонування потрібно було спеціальне обладнання.

          Цього року, завдяки розумінню і підтримці керівництва міста, була придбана спеціальна вітрина, обладнана цілодобовою охоронною сигналізацією. Саме цій визначній події був присвячений захід в Ізюмському краєзнавчому музеї імені М.В. Сібільова, що відбувся 13 грудня.

           На церемонію відкриття завітали почесні гості – керівництво міста, представники Ізюмської єпархії, науковці, представники засобів масової інформації та небайдужі громадяни міста. Старший науковий співробітник музею Діана Листопад коротко розповіла присутнім історію появи цієї книги та її шлях до Ізюма. Розповідь виявилася дуже цікавою та захопливою – адже, в результаті роботи співробітників нашого музею, з’явились абсолютно нові факти з історії цього примірника Напрестольного Євангеліє.

           За вітальним словом до присутніх звернувся Ізюмський міський голова Валерій Марченко – він відзначив знаковість цієї події та зауважив, що робота по відкриттю фондів музею до огляду бажаючими буде продовжуватись. З відкриттям виставки та святом Андрія усіх привітав Архімандрит Симеон. З промовами також виступила начальник Управління культури Ізюмської міської ради Олена Яснова та краєзнавець Станіслав Бондаренко. Особливо піднесено звучали проспівані Архієрейським хором Ізюмської Єпархії молитви біля такої святині Ізюмської землі.

          Отже, відтепер Ізюмський краєзнавчий музей імені Миколи Вікентійовича Сібільова радо запрошує усіх бажаючих відвідати виставочні зали та роздивитись особливий експонат – Напрестольне Євангеліє у срібному з позолотою окладі!

 

.

.

.

.