УПРАВЛІННЯ КУЛЬТУРИ ІЗЮМСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ
 
ОФІЦІЙНИЙ САЙТ





Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Новини


4 серп. 2023
Меценати для бібліотеки
Нові книги, меблі та інші подарунки для ізюмської бібліотеки

21 лип. 2023
Об’єднані творчістю
З 22 липня по 2 вересня 2023 року у місті Харків відбуватиметься обласна виставка виробів декоративно-прикладного мистецтва майстрів Харківщини

20 лют. 2022
Управління культури Ізюмської міської ради
Онлайн акція «Герої не вмирають» (м.Ізюм)

Всі новини

337 річниця

9 черв. 2018
День міста Ізюм

У суботу, 9 червня 2018 року, ізюмчани феєрично відсвяткували день народження рідного міста.

 

Разом з жителями міста глядачами насиченої та цікавої програми свята були  делегації з міст-побратимів Польщі, Латвії та Грузії, офіційний прийом яких відбувся напередодні святкування.

Слід зазначити, що візит делегацій – не єдина особливість цьогорічного святкування дня народження Ізюма. Адже свято розпочалось зранку урочистим та гучним відкриттям центральної площі міста, яку провів Ізюмський міський голова Валерій Марченко.  І це було справжнім видовищем  – безліч дітей-вихованців творчих гуртків та колективів, у яскравому вбранні заполонили площу, провели флешмоб та випустили повітряні кульки.

.

.

.

.

.

.

.

 

Свято розпочалось з Гімну України та Гімну міста Ізюм. Це додало ще більшої урочистості святу та об’єднало  присутніх почуттям любові та гордості до свого рідного міста.

Саме з цього моменту і розпочалась   ціла низка цікавих заходів, які проходили аж до півночі.

Після відкриття площі керівництво міста разом з делегаціями вирушили на прогулянку центральним парком, де на них чекали безліч виставок та тематичних заходів.

Традиційною подією свята був фестиваль-конкурс «Ярмарок полуниці» та конкурс на кращу композицію з квітів «Ізюм квітучий». Після підведення підсумків журі на чолі із секретарем Ізюмської міської ради Артемом Єрдаларяном, усі учасники були нагороджені подяками за участь. А переможці очікували свого нагородження ввечері на центральній сцені:

 у номінації «Найбільша полуниця за розміром та вагою» переміг Дмитро Гарькавенко, який представив полуницю вагою 71 грам;

у номінації «Найбільша кількість сортів полуниці» переміг Олександр Лагун, який запропонував на розгляд журі 32 сорти;

переможницею на найкращу композицію з квітів стала Світлана Бутенко.

«Літературно-музичне кафе» гостинно зустріло шанувальників поезії та класичної музики. Там своїми виступами радували глядачів місцеві поети та хорові колективи.

.

.

.

.

 

Йдучи далі, неподалік фонтану, у парку, традиційно усіх гостей свята вітала Українська Слобода – імпровізоване українське подвір’я, де Господар із Господинею, а також їх куми, радо вітали усіх – співали і танцювали, пригощали варениками, проводили цікаві ігри, взяти участь у яких могли усі бажаючі, отримавши за це гарні призи. Частували на подвір’ї і почесних гостей.

По всій території парку розташувалася виставка-ярмарок робіт майстрів декоративно-ужиткового мистецтва, в якій взяли участь майстри з міста Ізюм та міст інших областей України. Роботи майстрів вражали своїм різноманіттям та майстерністю виконання. Виставка поєднала багато напрямів творчості: традиційна народна вишивка, сучасна вишивка нитками, бісером та стрічками, соломоплетіння, флористика, бісероплетіння, живопис, макраме, в’язання, народна лялька, український оберіг, кераміка, декупаж, квілінг та багато інших. Виставка привернула увагу  присутніх  – увесь час коло майстрів було багато людей, які не тільки роздивлялись, а й купували. Не забарились із придбанням на згадку про Ізюм і члени делегацій.

.

.

 

 Неподалік від виставки теж було цікаво. Для наймолодших ізюмчан була підготовлена розважально-ігрова конкурсна програма «Дитячий ігроленд», де для малят були підготовлені цікаві змагання, ляльковий театр та багато інших цікавинок.  Також працівники дитячої художньої школи робили усім бажаючим український боді-арт – розмальовували обличчя та руки різними малюнками і візерунками.

Вранішня розважальна програма вражала своїм різноманіттям – кожен гість свята міг знайти собі заняття до душі. Окрім заходів у центральному парку, на центральній площі працювали атракціони та святкова торгівля.

Ввечері, о 18-00 годині, розпочалась урочиста частина свята. 

З привітальною промовою виступили заступник Ізюмського міського голови Михайло Іщук та представники делегацій.  Після чого було вручено звання «Почесний громадянин міста Ізюм»  Митрополиту  Ізюмському та Куп’янському — Єлисею. Далі настала черга і переможців ранкових конкурсів. Церемонію нагородження провели секретар Ізюмської міської ради Артем Єрдаларян, депутати Ізюмської міської ради Валерій Гела та Валентина Тимофієва.

Традиційно було відзначено пару, яке святкувало в цей день золоте весілля, молодят, які взяли шлюб саме в день міста. За звичаєм,  на день міста прийнято відзначати  й  громадян, які народились саме в цей день. Але 9 червня жоден малюк так і не народився, хоча кілька матусь чекають появлення на світ малюків  з дня на день. Вони отримають освячені золоті хрестики та сертифікати на хрещення в будь-якому храмі міста від Владики Єлисея.

Слід зазначити, вечір теж не обійшовся без сюрпризів. Аби привітати ізюмчан зі святом, до міста завітала очільниця області Юлія Світлична. Спершу вона перевірила хід виконання робіт в Ізюмській ЦМЛ, поспілкувалась з ізюмчанами, медичним персоналом, пацієнтами,  а вже потім, зі сцени, привітала зі святом та провела церемонію нагородження грамотами та подяками голови Харківської обласної державної адміністрації. 

Після концерту творчих колективів міста найочікуванішою подією дня став виступ української співачки Ірини Федишин.

Завершив яскравий виступ гості  святковий салют.

Після салюту на молодь чекала святкова дискотека.

В цілому свято 337-ї річниці Дня міста Ізюм стало однією з яскравіших та масштабніших подій року, що, слід сподіватись, надовго залишиться у пам’яті жителів та гостей нашого рідного, такого солодкого і гарного міста. Керівництво міста завдячує усім тим, хто взяв участь в організації, підготовці та проведенні святкового заходу. А також тим, хто  вносить свій вклад у розвиток та процвітання рідного міста. 

.

.

.

.