УПРАВЛІННЯ КУЛЬТУРИ ІЗЮМСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ
 
ОФІЦІЙНИЙ САЙТ





Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Новини


4 серп. 2023
Меценати для бібліотеки
Нові книги, меблі та інші подарунки для ізюмської бібліотеки

21 лип. 2023
Об’єднані творчістю
З 22 липня по 2 вересня 2023 року у місті Харків відбуватиметься обласна виставка виробів декоративно-прикладного мистецтва майстрів Харківщини

20 лют. 2022
Управління культури Ізюмської міської ради
Онлайн акція «Герої не вмирають» (м.Ізюм)

Всі новини

Бібліотеки міста

21 лют. 2019
До Міжнародного дня Рідної Мови

До Міжнародного дня Рідної Мови

 

     Мова – духовний скарб нації. Це не просто засіб людського спілкування, це те, що живе в наших серцях. Змалечку виховуючи справжню людину, кожен із нас повинен передусім створити в своїй душі світлицю, в якій зберігається найцінніший скарб – МОВА.

    Тож, де і коли народилася традиція святкування Міжнародного дня рідної мови? 
Історія свята, на жаль, має дуже трагічне начало. Тобто, святкуємо ми цей день з присмаком гіркоти. 21 лютого 1952 року в Бангладеш влада придушила демонстрацію протесту проти урядової заборони на використання в країні бенгальської мови. Відтоді цей день у Бангладеш став днем полеглих за рідну мову. Минуло багато років. Аж у жовтні 1999 року на Тридцятій сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО було запроваджено Міжнародний день рідної мови, а починаючи з 21 лютого 2000 року цей день відзначають і в Україні.

    До Міжнародного Дня рідної мови в бібліотеках Ізюма працюють виставки: «Рідна, калинова, щира і чудова – все це наша мова!» (центральна міська бібліотека), «Рідна наша мова в житті для нас основа» (міська бібліотека-філія №2, БК «Сучасник»).

     14 лютого працівниками міської бібліотеки-філії №1 для учнів 5-Б класу ІЗОШ №12 було проведено народознавчо-мовознавчий калейдоскоп «Мова – це пісня душі, покладена на слова», присвячений Міжнародному дню рідної мови. Діти декламували вірші про мову, послухали цікаві факти про українську мову, пограли в літературні ігри «Ми починаємо», «Експрес – пошук», «Найкращий знавець рідного слова», «Словникова скарбничка», «Зліва - направо», повідгадували загадки на кмітливість, пригадали жарти, милозвучні українські пісні, ознайомилися з літературою на подану тему. Метою заходу було прищеплювання любові до рідного українського слова, до пісні, до книги у дітей.

    «Дивосвіт народної казки» - так називалися казкові віражі, які дитяча бібліотека запропонувала 21 лютого першокласникам ІЗОШ №4. Добра, мудра українська казка завжди в пошані у дітей та дорослих. Маленькі читачі серед улюблених казок назвали «Козу-дерезу», «Івасика-телесика», «Рукавичку», «Пана Коцького». А ще виявилося, що діти дуже уважно читають казки, бо з легкістю розгадали казкові загадки, відповіли на запитання квітки-семицвітки, впізнали казку за ілюстрацією, згадали, які пісні співали казкові герої. Наостанок переглянули мультфільми «Солом’яний бичок» і « Коза-дереза» та взяли почитати українські народні казки.

    Один мудрець сказав : « Людина, байдужа до рідної мови, схожа на дикуна, тому що її байдужість до мови пояснюється повною байдужістю до минулого, сучасного і майбутнього свого народу». Тож кожен із нас має усвідомити цю істину і на своїй землі розмовляти рідною мовою.

 

.

.

.