УПРАВЛІННЯ КУЛЬТУРИ ІЗЮМСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

 





Місто Харків

26 лют. 2019
Розмаїття витончених виробів з природних матеріалів

Розмаїття витончених виробів з природних матеріалів

5 лютого у виставковій залі Обласного організаційно-методичного центру культури і мистецтва міста Харків відбулося відкриття виставки «Подих осені», де гостям були представлені різноманітні надзвичайно витончені вироби з природних матеріалів.

Різні матеріали і стилістика, різні жанри і теми, але всі твори об’єднує одна техніка виготовлення – плетіння. І якщо плетіння з лози добре знайоме більшості, то твори з кукурудзяного листя і соломи викликають неабияке зацікавлення та подив. Ще з давніх часів ремесло плетіння з соломи набуло поширення у слов’янських племен, які шанували хліборобські традиції і з особливою відданістю просили у Бога врожаю на наступний рік. Незмінним і донині є прагнення прикрашати оселю й створювати затишок за допомогою різноманітних побутових речей, які в давнину плели із соломи і кукурудзи через їх легкість і невагомість. Одними із таких є традиційні новорічні та різдвяні підвісні декоративні конструкції, які називають «павуками». Про звичай прикрашання ними оселі писав і український етнограф Василь Скуратівський, який розповідав про таємні зібрання дівчат напередодні Різдва задля плетіння різдвяних павуків.

Серед безлічі робіт, представлених на виставці, окремої уваги заслуговують роботи заслуженого майстра народної творчості України Галини Іванівни Воловик – незмінного з 1994 року керівника гуртка соломоплетіння «Колосок» Ізюмського Центру дитячої та юнацької творчості. Галина Іванівна – учасниця міжнародних, всеукраїнських, обласних, міських фестивалів і конкурсів з образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва, має багато учнів, роботи яких також представлені на виставці. Серед них і роботи Марини Синицької – талановитої майстрині та викладача гуртка «Колосок». Серед робіт Галини Іванівни на виставці можна побачити багато солом’яних панянок – Катерину, Слобожаночку і навіть Наталку-Полтавку. Чільне місце займає образ янгола, що є символом вищої духовності, чистоти та заступництва. На виставці він турботливо оберігає панянок від злих недругів та заздрісних очей.

Ремесло, якому Галина Іванівна навчає своїх учнів може бути втраченим через банальні проблеми з відсутністю побутових умов, оскільки приміщення Будинку дитячої та юнацької творчості не опалюється і подальше функціонування гуртка під великою загрозою. Не відомо навіть чи буде інша можливість у харків’ян та гостей міста побачити солом’яні роботи такого високого рівня на майбутніх виставках.

Не менш унікальними та видовищними є плетені роботи з кукурудзяного листя майстрині з міста Ізюм Людмили Славгородської.

Творчі роботи з листа кукурудзи Славгородської Людмили мають народознавче спрямування: це — картинки українських традиційних свят, обрядів, фольклорних сценок, народних ремесел та занять.

Скульптурні композиції відображають різдвяні, пасхальні мотиви, українські народні танці, гру на народних інструментах (сопілці, бандурі), традиційні трудові процеси українців (гончарство, писанкарство, вишивання), роботу в полі. Тут же представлені і писанки — інкрустовані соломкою до календарних свят.

Витончена, майже ювелірна робота майстринь з міста Ізюм з такого складного природного матеріалу викликає по-справжньому глибоке естетичне задоволення.

Щоб описати понад 140 творів, представлених майстрами Харківщини, може не вистачити слів, проте побачивши це видовище один раз, ви точно прийдете сюди знову! Якщо ж зимові холоди пригнічують ваш настрій і відправляють «шукати осінь в лютому», то віднайдіть дорогу до «Осіннього подиху» в Центрі культури і мистецтва міста Харків.

Виставку можна відвідати до 10 березня.

 

.