УПРАВЛІННЯ КУЛЬТУРИ ІЗЮМСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ
 
ОФІЦІЙНИЙ САЙТ





Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Новини


4 серп. 2023
Меценати для бібліотеки
Нові книги, меблі та інші подарунки для ізюмської бібліотеки

21 лип. 2023
Об’єднані творчістю
З 22 липня по 2 вересня 2023 року у місті Харків відбуватиметься обласна виставка виробів декоративно-прикладного мистецтва майстрів Харківщини

20 лют. 2022
Управління культури Ізюмської міської ради
Онлайн акція «Герої не вмирають» (м.Ізюм)

Всі новини

На центральній площі міста

9 бер. 2019
Ізюмська Масляна

Ізюмська Масляна

 

Масляна – це давнє східнослов’янське свято, що перш за все символізує зустріч весни і прощання з довгою зимою. Святкування триває цілий тиждень і завершується Прощеною неділею.

У народі Масляна символізувала пробудження природи від зимового сну. Давні слов’яни відзначали його також, як початок весняних землеробських робіт. В цей день вшановували Сонце, яке несло тепло і пробуджувало природу, тому й готували жертовний хліб, схожий на це небесне світило – млинець.

Весела та ситна була Масляна в нашому місті. Свято відбулось на центральній площі у суботу 9 березня. Провести зиму та зустріти весну прийшло чимало жителів міста.  Того дня творчі зразкові колективи розважали мешканців Ізюма численними конкурсами, іграми, призами, народними танцями та піснями, традиційних для Масляничних гулянь. Сміх, радість та гарний настрій отримали не тільки учасники, але й глядачі.

І яка ж Масляна без млинців та вареників. Охочих пригощали смачними стравами. Також того дня працювала святкова торгівля — вареники, млинці, шашлики, сало, а також сувеніри для дітей.

Ізюмський міський голова Валерій Марченко привітав присутніх зі святом, після чого разом із своїми заступниками Михайлом Іщуком та Костянтином Петровим та скуштував млинці.

Святковий захід завершився урочистим спаленням опудала Масляної – символу холодної і важкої зими. Тому, прощаючись з ним, усі раділи, що всі печалі, прикрості й образи минулої пори року перетворюються на попіл, а весна принесе тільки здоров’я, щастя, радість, любов та благополуччя!

 

 

.

 

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.