УПРАВЛІННЯ КУЛЬТУРИ ІЗЮМСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

 





Центральна міська бібліотека

5 лют. 2020
До Дня Визволення міста Ізюм

Ізюмська центральна міська бібліотека до Дня Визволення міста Ізюм

 

Изюм дымился в синем далеке.

Теперь мы говорим : «Он – юность наша»

Тогда же просто – город на реке.

Без жителей, без куполов, без башен.

В. Труханов.

 

     Таким і постав в далекому лютому 1943 року Ізюм перед солдатами, які звільнили наше місто.

     Найбільшою скорботною подією ХХ століття, однією з найболючіших ран людства була Друга світова війна, яка для наших людей стала Великою Вітчизняною. Війна зачепила кожну сім’ю, в одну мить змінила життя мільйонів людей, перекреслила їх мрії, забрала юність, щасливе дитинство. Ця війна була одна на всіх. І у кожного – своя. Всі розуміли, що воюють на смерть за Батьківщину, за право на життя своїх дітей, онуків і правнуків. І було їх – мільйони…. І серед цих мільйонів – більше 12 тисяч ізюмчан, які пішли на війну і 8105 назавжди залишилося на її дорогах.

     У роки Другої світової війни Ізюмщина стала ареною запеклих боїв. З жовтня 1941 р. протягом 8 місяців через місто проходила лінія фронту. Зруйновано було майже все. Але, якщо матеріальний збиток можна підрахувати, то як виміряти людське горе, приниження, смерть? Але місто відродилося, а про ті страшні часи нагадують нам меморіали, братські могили, в яких полягли безіменні герої.

     Кожного року 5 лютого Ізюм святкує славетну дату — день визволення від нацистських окупантів під час Другої світової війни. В цьому році ми відзначаємо 77 -у річницю цієї доленосної події.

     З метою вшанування пам’яті солдат, які відвойовували наше місто, а також ізюмчан, які з честю пройшли буремні дороги війни, 4 лютого в Ізюмській центральній міській бібліотеці відбувся вечір «От героев былых времен». Захід був проведений спільно з БК «Сучасник» ( Іваненко Наталія Станіславівна ,організатор культурно – дозвіллєвої діяльності) та громадською організацією «Ізюмська рада ветеранів» ( керівник Дяченко Галина Вікторівна).

     Атмосфера в залі була піднесена, але разом з тим дуже прониклива, кожен виступаючий знайшов найнеобхідніші слова в ту мить. Виступи Людмили Григорівни Сокол та Світлани Василівни Ключко вразили своєю душевністю. Їхні вірші наповнені великою любов’ю до нашого рідного краю, гордістю, скорботою за всіх полеглих в війну. Шевченко Іван Іванович (журналіст, фотокореспондент) розповів про донецького поета, почесного громадянина нашого міста, який воював під Ізюмом, Володимира Івановича Труханова, та прочитав його уривок з поеми «Под Изюмом». Перед присутніми також виступив ветеран Нога Володимир Іванович.

     В залі лунали знайомі всім улюблені пісні: «Катюша», «Смуглянка», «Вечер на рейде», «Темная ночь» та інші. Заспівав воєнні пісні і наш ізюмський бард Євген Теплоухов.

     Депутат міської ради В’ячеслав Маслов привітав всіх гостей вечора з знаменною датою.

     В Ізюмській центральній міській бібліотеці працює виставка – інсталяція «Немеркнуче світло великого подвигу». На виставці представлені історичні документи, мемуари, спогади, кадри хроніки воєнних років. В рамках виставлені світлини героїв : капітана Орлова, Н. Бабанової, зв’язкової ізюмських партизан, маршала Я. М. Федоренко, П.В.Волоха, на стіні – уривки з воєнних листівок.

     Ми вдячні працівникам Ізюмського краєзнавчого музею імені Сібільова за надані експонати, що дозволило більш повно розкрити болючу тему війни.

     Колектив Ізюмської центральної міської бібліотеки вітає всіх мешканців міста Ізюм та Ізюмського району з цією славетною датою. Ми бажаємо всім здоров’я, добробуту та мирного неба.

 

.

.

.

.

.

.