УПРАВЛІННЯ КУЛЬТУРИ ІЗЮМСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ
 
ОФІЦІЙНИЙ САЙТ





Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Новини


4 серп. 2023
Меценати для бібліотеки
Нові книги, меблі та інші подарунки для ізюмської бібліотеки

21 лип. 2023
Об’єднані творчістю
З 22 липня по 2 вересня 2023 року у місті Харків відбуватиметься обласна виставка виробів декоративно-прикладного мистецтва майстрів Харківщини

20 лют. 2022
Управління культури Ізюмської міської ради
Онлайн акція «Герої не вмирають» (м.Ізюм)

Всі новини

Бібліотека-філія №1

4 бер. 2020
До дня народження Михайла Вербицького

До дня народження Михайла Вербицького

 

    4 березня виповнюється 205 років з дня народження Михайла Вербицького - автора музики Гімну України.

    Творча спадщина Михайла Вербицького — одне з найцінніших надбань української культури. Він належить до яскравих представників національної композиторської школи, що сприяли в XIX столітті активному духовному злету українського суспільства. Високий художній рівень творів Вербицького, майстерність композиторського письма дають право називати його першим західноукраїнським композитором-професіоналом, незважаючи на те, що він не закінчував спеціальних музичних шкіл і сучасники вважали його аматором.

    Він є автором музики до найголовнішої пісні країни – Гімну.

    Тривалий час вважалося, що вона була створена у 1862—1863 рр., але без відповідних наукових аргументів. Текст Павла Чубинського у Галичині вперше був опублікований близько 15 січня 1864 року. Ймовірно, це надихнуло отця Михайла написати патріотичну пісню. І от у львівському журналі "Мета" № 4,1863 рік, з'явився патріотичний вірш поета з Бориспіля Павла Чубинського — "Ще не вмерла Україна". Цей вірш припав Вербицькому до вподоби високопатріотичним змістом і легкістю форми. Спочатку він представив цю пісню як солоспів і сам виконав її на сходинах гімназійної "Громади" в Перемишлі, а згодом, щоб усі члени "Громади" могли заспівати разом, зробив з неї хорову композицію.

    Урочисто заспівали «Ще не вмерла Україна» хором, але ще не в якості гімну (це відбудеться через рік) в Перемишлі 1-го липня 1864 року.

    З 2 березня  - в Міській бібліотеці – філії №1 діє тематична полиця «Творець українського гімну».