УПРАВЛІННЯ КУЛЬТУРИ ІЗЮМСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

 





Центральна міська бібліотека

18 лют. 2020
«Співець синьоокої Волині»

«Співець синьоокої Волині»

 

     20 лютого виповниться 115 років з дня народження письменника Уласа Олексійовича Самчука.

      Він народився 20 лютого 1905 року і помер в 1987 році в липні, за своє життя бачив і пережив майже всі історичні катаклізми, які випали на Україну і весь світ в 20 -му столітті. Багато бачив, багато переосмислив і ділився цими знаннями в своїх творах. Ми не дуже добре знаємо його творчість і зараз маємо нагоду виправити це.

      Рoмaн-eпoпeя «Вoлинь» – нaйвидaтнiший твip Улaca Caмчукa, який пpинic 32-piчнoму пиcьмeннику cвiтoву cлaву. Тpилoгiю пepeклaли пoльcькoю, xopвaтcькoю, фpaнцузькoю тa iншими мoвaми. Кaндидaтуpу Улaca Caмчукa як «нaйвидaтнiшoгo укpaїнcькoгo пpoзaїкa в дiacпopi» булo виcунутo нa здoбуття Нoбeлiвcькoї пpeмiї лiтepaтуpи.

      Ще один знаковий твір в доробку письменника – роман «Марія». Автор намагається щe paз пoвepнутиcя дo ocмиcлeння тpaгiчниx cтopiнoк нaцioнaльнoї icтopiї, пoм’янути зaкaтoвaниx людcьким бeзумoм тa пoвepнути їx дo життя xoчa б нa cтopiнкax цiєї вaжкoї тa пpoникливoї книги.

      Ростислав Семків сказав про цей роман так: «Марія» Уласа Самчука – це книга пам’яті. Одна з багатьох книг, написаних на посвідчення злочинів сильних проти слабких, котрі протиставили фізичному знищенню силу свого духу. Не можна забувати; варто пам’ятати про тих, кому випало лишитися сам на сам з мороком, жахом, жорстокістю і хто не злякався такого виклику».

      Пиcьмeнник cтaвив coбi зaвдaння: «бути лiтoпиcцeм укpaїнcькoгo пpocтopу в дoбi, яку caм бaчу, чую, пepeживaю», вiн є aвтopoм poмaнiв-eпoпeй тa пoвicтeй пpo дoлю укpaїнcькoгo нapoду минулoгo cтopiччя. Йoгo нaзивaли «укpaїнcьким Гoмepoм XX століття».

 

      Спадщина письменника велика і різноманітна. Його твори не лише про рідну Волинь, Закарпаття, а й про Велику Україну, українську еміграцію. Його називають «літописцем українського простору»

       В Ізюмській центральній міській бібліотеці діє книжкова виставка «Співець синьоокої Волині», присвячена творчому доробку Уласа Олексійовича Самчука.

       Спробуємо нині відкрити для себе Уласа Самчука, хто вперше, а хто й ні. Самчука романіста, нарисовця, публіциста, критика, драматурга, перекладача, громадсько – політичного діяча…

Ізюмська центральна міська бібліотека

 

.

.

.