УПРАВЛІННЯ КУЛЬТУРИ ІЗЮМСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ
 
ОФІЦІЙНИЙ САЙТ





Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Новини


4 серп. 2023
Меценати для бібліотеки
Нові книги, меблі та інші подарунки для ізюмської бібліотеки

21 лип. 2023
Об’єднані творчістю
З 22 липня по 2 вересня 2023 року у місті Харків відбуватиметься обласна виставка виробів декоративно-прикладного мистецтва майстрів Харківщини

20 лют. 2022
Управління культури Ізюмської міської ради
Онлайн акція «Герої не вмирають» (м.Ізюм)

Всі новини

День міста Ізюм

8 черв. 2019
Місто Ізюм відзначило 338 років!

     У суботу, 8 червня 2019 року, ізюмчани  відсвяткували 338-у річницю з дня заснування міста Ізюм.

     Святкування дня народження міста розпочалось о 10 годині ранку у центральному парку. Розпочалось свято яскравим відкриттям – вихованці творчих колективів танцювали, читали вірші – вітали місто зі святом, запрошували усіх гостей свята до підготованих розваг та веселощів.

     Після цього біля фонтану розпочався концерт від учнів Ізюмської дитячої музичної школи, кращих вокалістів міста і Народного колективу естрадно-циркового мистецтва «Чудесники». Вони радували гостей свята своїми виступами протягом усієї ранкової програми. 

     Разом з жителями міста відвідали насичену та цікаву програму свята делегації з міст-побратимів Польщі, Латвії та Грузії, офіційний прийом яких відбувся напередодні святкування.

.

.

.

.

.

.

     Справжнім сюрпризом на святі став виступ керівництва міста у повному складі – під час номеру вокально-інструментального ансамблю із романтичною сальсою вони вийшли на сцену та майстерно продовжили гру  на  музичних інструментах замість музикантів. Це було неочікуваною несподіванкою  не тільки для присутніх глядачів, а й для членів делегацій.

     Далі міська влада разом з делегаціями вирушили на прогулянку центральним парком, де на них чекали безліч виставок та тематичних заходів.

     Звичайно, традиційною подією свята був фестиваль-конкурс «Ярмарок полуниці».  Після підведення підсумків журі на чолі із секретарем Ізюмської міської ради Артемом Єрдаларяном, усі учасники були нагороджені подяками за участь. А переможці очікували свого нагородження ввечері на центральній сцені від спонсорів конкурсу: Артема Єрдаларяна, депутатів Ізюмської міської ради Валентини Тимофєєвої та Валерія Гелли:

      у номінації “Найбільша полуниця за розміром та вагою ” перемогла Лариса Ляшенко, яка представила полуницю вагою 60 грам;

     у номінації “Найбільша кількість сортів полуниці” перемогла Юлія Лагун, яка запропонувала на розгляд журі 46 сортів;

     у номінації «Найбільша кількість полуниці» переміг Дмитро Гарькавенко, який привіз на ярмарок 15 кг полуниці.

 

Йдучи далі, неподалік фонтану, у парку, традиційно усіх гостей свята вітала Ізюмська слобода – імпровізоване українське подвір’я, де Господар із Господинею, а також їх куми, розважали присутніх – співали і танцювали, проводили цікаві ігри, взяти участь у яких могли усі бажаючі, отримавши за це гарні призи. Частували на подвір’ї і почесних гостей, які спершу показали свої запальні національні танці: грузинську лізгінку, польський краковяк,  латвійську польку. До танців долучилось і керівництво міста.

Наприкінці гуляння на подвір’ї міський голова разом з представниками делегацій приготували гусарську жжонку, якою потім пригощали присутніх.

.

По всій території парку розташувалася виставка-ярмарок робіт майстрів декоративно-ужиткового мистецтва, в якій взяли участь майстри з міста Ізюм та міст різних областей України. Роботи майстрів вражали своїм різноманіттям та майстерністю виконання. Виставка поєднала багато напрямів творчості: традиційна народна вишивка, сучасна вишивка нитками, бісером та стрічками, бісероплетіння, живопис, макраме, в’язання, народна лялька, український оберіг, кераміка, декупаж, квілінг, вироби сувенірів з дерева та багато інших. Виставка привернула увагу  присутніх  – увесь час коло майстрів було багато людей, які не тільки роздивлялись, а й купували.

Показали своє вміння готувати, сервірувати, робити вироби з дерева та металу учні Ізюмського регіонального центру професійної освіти.

Для ізюмчан та гостей свята також працювали брехлива хата, весільна хата. Тому того дня не обійшлося без справжнього українського весілля, на якому обітницю кохання та вірності складали на українському салі, обмінювалися обручками з цибулі і пили  хріновуху.

.

.

 Неподалік від виставки теж було цікаво. Для наймолодших ізюмчан була підготовлена розважально-ігрова конкурсна програма «Дитячий ігроленд», де для малят були підготовлені цікаві змагання, ляльковий театр, вистава від дитячої театральної студії «Чарівна скринька» та багато інших цікавинок.  Також працівники дитячої художньої школи робили усім бажаючим український боді-арт – розмальовували обличчя та руки різними малюнками і візерунками.

.

Окрім заходів у центральному парку, на центральній площі працювали атракціони та святкова торгівля.

На святі було людно – містяни та гості охоче відвідували запропоновані майданчики, розважались, фотографувались, святкували День Народження улюбленого міста Ізюм! Представники іноземних делегацій теж не приховували своїх яскравих вражень як від самого міста, так і від святкування його дня народження.

 

Ввечері, о 19 годині, розпочалась вже третя  урочиста частина свята. 

І розпочалась вона з яскравого танцювального марафону, у котрому взяли участь кращі танцювальні колективи міста, представивши глядачам цікаві танцювальні програми.

Під час офіційної частини свята пролунав Гімн міста Ізюм у виконанні Народного аматорського вокального колективу «М-Стиль».

З привітальною промовою виступили Ізюмський міський голова Валерій Марченко,  виконуюча обов’язки старости Кам’янського Старостинського округу Ізюмської міської ради – Людмила Задніпровська, представники делегацій, митрополит Ізюмський та Куп’янський Єлисей.  Традиційно було відзначено молодят, які взяли шлюб саме в день міста. Цього разу ними стали Ігор та Вікторія Зосимови, котрі отримали з рук митрополита вінчальні ікони та сертифікат на вінчання.

За звичаєм,  на день міста прийнято відзначати  й  громадян, які народились саме в цей день. Але 8 червня жоден малюк так і не народився, хоча батьки чекають появлення на світ свого маленького дива з дня на день. Вони отримають подарунки відразу по народженню дитини.

Під час урочистостей представники польської делегації нагородили переможців конкурсу з англійської мови «Я знаю це і я це люблю»:

Живолуп Софія, учениця 10-го класу Ізюмської загальноосвітньої школи I-III ступенів №5 Ізюмської міської ради Харківської області посіла почесне ІІ місце;

Судакова Вероніка, учениця 10-го класу Ізюмської гімназії №1 Ізюмської міської ради Харківської області посіла почесне ІІІ місце;

Порошкін Антон, учень 9-го класу Ізюмської загальноосвітньої школи I-III ступенів №6 Ізюмської міської ради Харківської області посів почесне ІІІ місце.

 Також було нагороджено Грамотою Ізюмського міського голови за  перемогу у фінальному етапі Всеукраїнської учнівської олімпіади з хімії та Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт Малої академії наук у відділенні «Хімія» Михальчука Ярослава, учня 10-А класу Ізюмської гімназії №3 Ізюмської міської ради Харківської області.

Грамоту та подарунок того дня отримав і Сергій Дуванський, голова районної ради, за сумлінну плідну працю, високий професіоналізм, творчий підхід до реалізації завдань сучасної державної політики, вагомий внесок у розвиток місцевого самоврядування, активну участь у громадському житті міста Ізюм та з нагоди відзначення 338–ї річниці з Дня заснування міста Ізюм та 60- річчя від дня народження.

.

.

.

.

.

.

.

.

Після офіційної частини свята розпочався концерт за участі найкращих вокальних колективів міста, а також вокалістів з Кам’янки. Всі вони подарували глядачам свої найкращі виступи та зарядили позитивом.

Певно однією за найочікуваніших подій дня став виступ народного артиста України Віктора Павліка. Глядачі гучно підтримували артиста, дякуючи оплесками за його нові та такі улюблені старі пісні. Завершив яскравий виступ гостя  святковий салют.

Після салюту на молодь чекала святкова дискотека.

 В цілому свято 338-ї річниці Дня міста Ізюм стало однією з яскравіших та масштабніших подій року, що, слід сподіватись, надовго залишиться у пам’яті жителів та гостей нашого рідного, такого солодкого і гарного міста.

.

.

.

.