УПРАВЛІННЯ КУЛЬТУРИ ІЗЮМСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ
 
ОФІЦІЙНИЙ САЙТ





Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Новини


4 серп. 2023
Меценати для бібліотеки
Нові книги, меблі та інші подарунки для ізюмської бібліотеки

21 лип. 2023
Об’єднані творчістю
З 22 липня по 2 вересня 2023 року у місті Харків відбуватиметься обласна виставка виробів декоративно-прикладного мистецтва майстрів Харківщини

20 лют. 2022
Управління культури Ізюмської міської ради
Онлайн акція «Герої не вмирають» (м.Ізюм)

Всі новини

Бібліотеки міста

25 лист. 2019
До Дня Пам’яті жертв Голодоморів

Бібліотеки міста до Дня Пам’яті жертв Голодоморів

 

     Голод… Це страшне слово повертає нас у далекі 1932 – 1933 роки. Український народ у смутку і скорботі доземно схиляє голови, вшановуючи пам’ять мільйонів його жертв, засуджуючи творців цієї чорної сторінки в історії України.

     Відкриті архівні документи ще і ще раз засвідчують, що авторами геноциду, штучного голодомору, фізичного знищення народу стали тодішня правляча влада, радянський політичний режим.

     Народ України пам’ятає сторінки свого життя, але з часом відійдуть у небуття свідки тих трагічних подій Великого Голодомору. А тому варто робити все, щоб їх нащадки, особливо молодь, знали про ті лихоліття, свято берегли їх у своїй пам’яті в ім’я того, щоб таке страшне минуле ніколи не повторилось.

     21 листопада працівниками міської бібліотеки - філії №1 спільно з працівниками ДНЗ «ІРЦПО» було проведено вечір пам’яті «Голодомор – чорна сповідь моєї Вітчизни» для учнів та викладачів, присвячений Дню пам’яті жертв голодомору, з метою гідного вшанування закатованих українців та донесення до широкої аудиторії, передусім учнівської молоді, об’єктивної інформації про трагічні події української історії.

     Всі присутні подивилися фільм «Голод 33» за повістю Василя Барки «Жовтий князь» та відео презентацію «Голодомор», послухали змістовну розповідь про ті страшні події та декламування віршів учнями, вшанували пам'ять загиблих хвилиною мовчання.Також була оформлена виставка – інсталяція «Той чорний 33-й». На вишитому рушникові хліб, запалена свічка, яка була поминальною за мільйонами невинно померлих по всій Україні під час великого Голодомору. Ми повинні пам’ятати, яку жахливу ціну заплатив український народ за право жити. Важко навіть через багато років ступати болючими стежками трагедії рідного народу. Але ми повинні знати свою історію.

     В Ізюмській центральній бібліотеці оформлена виставка-пам'ять «Хліб-ціна йому життя». На представлені історичні документи, спогади, художні твори, які розкривають жахливі події 1932-1933 років, і найбільш цінними є свідчення про мужність, доброту, самопожертву, яку проявляли в ці чорні роки доброчинці, нехтуючи своїми інтересами, а частіше і життям.

     В міській дитячій бібліотеці діє книжкова виставка «Нам пам'ять дивиться у вічі». На виставці представлені документи, фотографії та публікації про геноцид української нації, спогади і свідчення очевидців, тих, хто у своїй пам’яті крізь роки проніс страждання та біль, спричинені тоталітарним режимом

     Голодомор 1932-1933 років в Україні назавжди залишиться в нашій пам’яті, як одна з найстрашніших сторінок минулого, тому що пам’ять – це нескінченна книга, в якій записано все життя: і життя людини, і життя країни.

     Всі бібліотеки міста приєдналися до Всеукраїнської акції «Запали свічку пам’яті».

.

.

.

.