УПРАВЛІННЯ КУЛЬТУРИ ІЗЮМСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ
 
ОФІЦІЙНИЙ САЙТ





Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Новини


4 серп. 2023
Меценати для бібліотеки
Нові книги, меблі та інші подарунки для ізюмської бібліотеки

21 лип. 2023
Об’єднані творчістю
З 22 липня по 2 вересня 2023 року у місті Харків відбуватиметься обласна виставка виробів декоративно-прикладного мистецтва майстрів Харківщини

20 лют. 2022
Управління культури Ізюмської міської ради
Онлайн акція «Герої не вмирають» (м.Ізюм)

Всі новини

Центральна міська бібліотека

20 січ. 2020
Виставка однієї книги

Виставка однієї книги в Центральній міській бібліотеці

 

     В Ізюмській центральній міській бібліотеці оформлена виставка однієї книги ««Роксолані» Павла Загребельного – 40 років».

 

     Знаменитий роман відомого українського письменника Павла Загребельного «Роксолана» уже сорок років перебуває в епіцентрі читацької уваги. Вперше він був надрукований 20 січня 1980 року. Нічого дивного, адже цей твір мовби заново відкрив для нас одну з найлегендарніших українок усіх часів, яка волею долі з простої полонянки стала спочатку улюбленою, тоді офіційною, а згодом і єдиною(!) дружиною наймогутнішого султана в тисячолітній історії Османської імперії Сулеймана Пишного.

     Павло Архипович Загребельний – один з найвідоміших українських письменників. Його твори читав кожен, у школі, університеті, або ж просто так, заради власного задоволення. За свою творчість він був удостоєний величезної кількості премій і нагород.

    З 60-х років і по 80-ті письменник і створив практичні всі свої романи. Їх хвалили, і нещадно критикували. Незважаючи на це, його перекладали на дуже багато мов, і читали далеко за межами України.

    І звичайно, найвідоміший з них – це "Роксолана". Як говорив сам письменник : «У греків є Таїс,у римлян – Лукреція, у єгиптян – Клеопатра, у французів-Жанна Д’Арк, у росіян – бояриня Морозова, у нас Роксолана».

    Загребельний дуже довго і старанно готувався до написання цього роману. Він, Як мінімум, два роки вивчав мусульманські традиції, літературу, Коран, і закони Шаріату. Він навіть спеціально їздив до Туреччини, щоб подивитися на місця, де жила Роксолана. А потім поїхав на її батьківщину в Рогатин.

    Зрештою, це взагалі одна з найнеймовірніших світових історій.

    В османській династії не було жінки такої суспільної ваги, як Роксолана.

    Зачарувавши Сулеймана вродою, веселою вдачею та гострим розумом, донька українського (галицького) священика з Рогатина (теперішня Івано-Франківщина) Настя Лісовська понад тридцять років відігравала визначну роль у культурному та політичному житті імперії.

    Одна з найосвіченіших жінок свого часу, Роксолана-Хуррем (у перекладі «Хуррем» (Гюррем) — «та, що сміється, розсміяна»), приймала іноземних послів, листувалася з королями, впливовими вельможами та митцями. У дні розлуки (а Сулейман здійснив 13 військових походів) вони з султаном переписувалися вишуканими віршами перською та арабською мовами.

     XVI ст. флорентійці навіть помістили у своїй картинній галереї парадний портрет Хуррем, для якого вона позувала венеційському художникові. То був єдиний жіночий портрет серед зображень бородатих султанів у тюрбанах.

    Хуррем будувала мечеті та благодійні споруди (госпіси, їдальні для паломників і бездомних) у Стамбулі та Османській імперії, і навіть мала благодійний фонд свого імені.

     Про Роксолану-Хуррем написано чимало книг, створено два популярні телесеріали, їй присвячено художні полотна, музичні твори (зокрема Симфонія №63 «Роксолана» Й.Гайдна) та інші.