УПРАВЛІННЯ КУЛЬТУРИ ІЗЮМСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ
 
ОФІЦІЙНИЙ САЙТ





Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Новини


4 серп. 2023
Меценати для бібліотеки
Нові книги, меблі та інші подарунки для ізюмської бібліотеки

21 лип. 2023
Об’єднані творчістю
З 22 липня по 2 вересня 2023 року у місті Харків відбуватиметься обласна виставка виробів декоративно-прикладного мистецтва майстрів Харківщини

20 лют. 2022
Управління культури Ізюмської міської ради
Онлайн акція «Герої не вмирають» (м.Ізюм)

Всі новини

Центральна міська бібліотека

17 лют. 2020
Афганські спогади

Афганські спогади у Центральній міській бібліотеці

 

 

Горит звезда над городом Кабулом.

Горит звезда прощальная моя.

Как я хотел, чтоб Родина вздохнула,

Когда на снег упал в атаке я…

И я лежу, смотрю, как остывает

Над минаретом синяя звезда.

Кого-то помнят или забывают

А нас и знать не будут никогда…

Горит звезда декабрьская, чужая,

А под звездой дымится кровью снег.

И я слезой последней провожаю,

Все, с чем впервые расстаюсь навек.

Виктор Верстаков

 

Афганістан…Вже більше 30 років в нашій свідомості це слово прописалося не як географічна назва далекої мусульманської країни, а як синонім людського горя. Випробування Афганістаном. Це не високі слова, а сурова дійсність, палаюче сонце, гарячий вітер, пісок, який не дає дихати.

15 лютого 1989 року завершилося виведення радянських військ з Афганістану і тепер кожного року в цей день ми відмічаємо День вшанування учасників бойових дій на території інших держав.

10 років – з 25 грудня 1979 року по 15 лютого 1989 року тривала ця війна. Через афганське пекло пройшли майже 600 тисяч військовослужбовців. Кожен четвертий із тих, хто брали участь у бойових діях в Афганістані, - наші співвітчизники, і кожний четвертий із тих, хто не повернувся з Афганістану, - також наш співвітчизник. За даними офіційних джерел, під час афганської війни загинули понад 15 тисяч солдатів, Україні війна обійшлася у більш ніж чотири тисячі загиблих. Зараз в Україні – понад 150 тисяч ветеранів афганської війни, з них близько восьми тисяч мають поранення, понад 6 тисяч є інвалідами.

13 лютого в Ізюмській центральній міській бібліотеці пройшла зустріч учнів Ізюмського медичного коледжу з учасником бойових дій в Афганістані, головою Ізюмської ради воїнів – інтернаціоналістів Качурой Валентином Миколайовичем.

Захід мав назву «Молодість у полум’ї війни» і саме про воєнну молодість і не тільки свою розповів наш гість. Він був в Афганістані в найтяжчі 1983-1985 роки, брав участь в бойових діях, на собі відчув кліматичні та топографічні особливості країни, які дуже впливали на здоров’я солдат, їх побут і, звісно, на боєздатність. Дуже зворушливо і водночас стримано звучали слова про бойових побратимів Валентина Миколайовича.

На екрані – фотокадри, хроніка тих страшних днів. Світлини наших земляків-ізюмчан, які загинули на тій війні, багатьох Валентин Миколайович знав особисто : зростали разом, навчалися в школі, воювали.

Такі зустрічі дуже цінні, молодь може безпосередньо поспілкуватися з учасниками історичних подій, які відбувалися і відбуваються в нашій країні або при участі українців. Відверті, щирі розмови допоможуть їм скласти своє особисте уявлення і відношення до доленосних митей нашої історії та сформувати громадянську позицію.

В бібліотеці діє меморіальна викладка «Афганістан – пам’ять і вічний смуток»

Колектив Ізюмської центральної міської бібліотеки сердечно вітає всіх воїнів – інтернаціоналістів, які проявили найвищу силу духу, самовідданість, героїзм, виконуючи бойовий обов'язок і вічна шана полеглим в тій страшній війні.

 

Ізюмська центральна міська бібліотека

.

.