УПРАВЛІННЯ КУЛЬТУРИ ІЗЮМСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ
 
ОФІЦІЙНИЙ САЙТ





Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Новини


4 серп. 2023
Меценати для бібліотеки
Нові книги, меблі та інші подарунки для ізюмської бібліотеки

21 лип. 2023
Об’єднані творчістю
З 22 липня по 2 вересня 2023 року у місті Харків відбуватиметься обласна виставка виробів декоративно-прикладного мистецтва майстрів Харківщини

20 лют. 2022
Управління культури Ізюмської міської ради
Онлайн акція «Герої не вмирають» (м.Ізюм)

Всі новини

Центральна міська бібліотека

18 лют. 2020
«Співець синьоокої Волині»

«Співець синьоокої Волині»

 

     20 лютого виповниться 115 років з дня народження письменника Уласа Олексійовича Самчука.

      Він народився 20 лютого 1905 року і помер в 1987 році в липні, за своє життя бачив і пережив майже всі історичні катаклізми, які випали на Україну і весь світ в 20 -му столітті. Багато бачив, багато переосмислив і ділився цими знаннями в своїх творах. Ми не дуже добре знаємо його творчість і зараз маємо нагоду виправити це.

      Рoмaн-eпoпeя «Вoлинь» – нaйвидaтнiший твip Улaca Caмчукa, який пpинic 32-piчнoму пиcьмeннику cвiтoву cлaву. Тpилoгiю пepeклaли пoльcькoю, xopвaтcькoю, фpaнцузькoю тa iншими мoвaми. Кaндидaтуpу Улaca Caмчукa як «нaйвидaтнiшoгo укpaїнcькoгo пpoзaїкa в дiacпopi» булo виcунутo нa здoбуття Нoбeлiвcькoї пpeмiї лiтepaтуpи.

      Ще один знаковий твір в доробку письменника – роман «Марія». Автор намагається щe paз пoвepнутиcя дo ocмиcлeння тpaгiчниx cтopiнoк нaцioнaльнoї icтopiї, пoм’янути зaкaтoвaниx людcьким бeзумoм тa пoвepнути їx дo життя xoчa б нa cтopiнкax цiєї вaжкoї тa пpoникливoї книги.

      Ростислав Семків сказав про цей роман так: «Марія» Уласа Самчука – це книга пам’яті. Одна з багатьох книг, написаних на посвідчення злочинів сильних проти слабких, котрі протиставили фізичному знищенню силу свого духу. Не можна забувати; варто пам’ятати про тих, кому випало лишитися сам на сам з мороком, жахом, жорстокістю і хто не злякався такого виклику».

      Пиcьмeнник cтaвив coбi зaвдaння: «бути лiтoпиcцeм укpaїнcькoгo пpocтopу в дoбi, яку caм бaчу, чую, пepeживaю», вiн є aвтopoм poмaнiв-eпoпeй тa пoвicтeй пpo дoлю укpaїнcькoгo нapoду минулoгo cтopiччя. Йoгo нaзивaли «укpaїнcьким Гoмepoм XX століття».

 

      Спадщина письменника велика і різноманітна. Його твори не лише про рідну Волинь, Закарпаття, а й про Велику Україну, українську еміграцію. Його називають «літописцем українського простору»

       В Ізюмській центральній міській бібліотеці діє книжкова виставка «Співець синьоокої Волині», присвячена творчому доробку Уласа Олексійовича Самчука.

       Спробуємо нині відкрити для себе Уласа Самчука, хто вперше, а хто й ні. Самчука романіста, нарисовця, публіциста, критика, драматурга, перекладача, громадсько – політичного діяча…

Ізюмська центральна міська бібліотека

 

.

.

.