УПРАВЛІННЯ КУЛЬТУРИ ІЗЮМСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

 





Центральна міська бібліотека

2 квіт. 2020
Міжнародний день дитячої книги

Міжнародний день дитячої книги

 

     Щорічно 2 квітня весь світ відзначає Міжнародний день дитячої книги. Ця дата не випадкова – в цей день народився знаменитий датський казкар Ганс Крістіан Андерсен ( 1805 – 1875, Оденсе, Копенгаген).

     Ім’я Г. К. Андерсена стало символом всього справжнього, чистого, високого. Не випадково вища Міжнародна премія за кращу дитячу книгу носить його ім’я – Золота медаль Ганса Крістіана Андерсена, яку часто називають « Малою Нобелівською премією». Золоту медаль з профілем видатного казкаря вручають талановитим письменникам та художникам раз в два роки, в день народження Г. К. Андерсена. Найвищою та найпочеснішою з трьох премій-нагород вважається Золота медаль з профілем казкаря. Її присуджують найвизначнішим й прогресивним майстрам у галузі дитячої книги та вручають на конгресі Міжнародної ради з дитячої книги (IBBY). Серед них — такі знані письменники, як Марія Ґріпе, Джеймс Крюс, Сельма Лагерлеф, Астрід Ліндгрен, Еріх Кестнер, Туве Янссон, Джанні Родарі, Кетрін Патерсон.

     1979 року до «Особливого почесного списку Ганса Крістіана Андерсена» (Special Hans Christian Andersen Honor List) вписано ім'я Всеволода Нестайка та його книжку «Тореадори з Васюківки».

.