УПРАВЛІННЯ КУЛЬТУРИ ІЗЮМСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ
 
ОФІЦІЙНИЙ САЙТ





Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Новини


4 серп. 2023
Меценати для бібліотеки
Нові книги, меблі та інші подарунки для ізюмської бібліотеки

21 лип. 2023
Об’єднані творчістю
З 22 липня по 2 вересня 2023 року у місті Харків відбуватиметься обласна виставка виробів декоративно-прикладного мистецтва майстрів Харківщини

20 лют. 2022
Управління культури Ізюмської міської ради
Онлайн акція «Герої не вмирають» (м.Ізюм)

Всі новини

Бібліотека-філія №1

7 квіт. 2020
Сага про Форсайтів

Сага про Форсайтів

 

     Міська бібліотека – філія № 1 пропонує своїм читачам рубрику «Любов – наснага , любов – журба» і сьогодні ми з вами познайомимось з творчістю Джона Голсуорсі (псевд. Джон Сінджон) та його романом «Сага про Форсайтів»

     В циклі соціально-психологічних романів видатного англійського письменника-реаліста Джона Голсуорсі (1867—1933) розповідається історія кількох поколінь родини Форсайтів, що охоплює цілу епоху в розвитку англійського суспільства.

     ... Роман задуманий як сімейно-побутова хроніка . Безпосередня дія його розгортається у 1886 році в Лондоні, за часів так званої «вікторіанської доби», коли конституційну монархію очолювала королева Вікторія (з 1837 по 1901 рік). У цей період Великобританія завоювала в світі економічну гегемонію, і в другій половині століття встановилося її незаперечне владарювання величезною колоніальною імперією. За твердженням реакційних істориків, то був час ніби мирного панування правлячих класів, коли дворянство вже остаточно поступилося своїми колишніми привілеями, час нібито якоїсь мирної ідилії.

     Великий знавець типових характерів, побуту свого класу, Голсуорсі на початку цього роману змальовує майже непорушну твердиню буржуазної родини Форсайтів. Шестеро братів і три сестри разом з сім'ями своїх дітей, племінників, родичів належать до верхівки буржуазії, яку в Великобританії називали «середнім класом» (за традицією вищим класом все ще вважалося дворянство). Головними прототипами деяких персонажів «Саги» стали члени сім'ї самого письменника, тож зрозуміло, який опір зустрів він серед них.

      ...Головний пафос твору полягає у викритті власницької моралі Форсайтів. Щоправда, слід відзначити дещо особливий характер цих власників. «Форсайти, мій любий добродію,— говорить у розмові з Босіні Джоліон-молодший,— це посередники, комерсанти... наріжний камінь наших звичаїв». Засідаючи в правліннях промислових і торговельних компаній, захищаючи інтереси капіталу в своїх юридичних конторах, вони збагачуються, здобуваючи свою частку від прибутків класу експлуататорів. Форсайти багатіють, «не забруднюючи рук»...

     Минали роки, десятиліття, а «Сага про Форсайтів» нітрохи не застаріла. Як не старіють з плином часу справді видатні літературні твори. Вони не втрачають своєї цінності і як документи свого часу, і як високі надбання художнього людинознавства. Тож пропонуємо почитати цікаву книгу та переглянути фільм!

      «Сага про Форсайтів» вже кілька разів була екранізована:

- у 1925 році вийшов один з перших фільмів про Форсайтів "Біла мавпа" (реж. Філ Розен).

- у 1934 році Джеймс Уейл за мотивами саги зняв фільм "Через ріку".

- у 1949 році кінокомпанія Metro Goldwyn Mayer презентувала однойменний фільм "Сага про Форсайтів".

- у 1967 році на екрани вийшов 26-серійний фільм телекомпанії ВВС.

- у 2002 році компанія Granada Television зняла новий варіант саги, тривалістю більше 10 годин.