УПРАВЛІННЯ КУЛЬТУРИ ІЗЮМСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ
 
ОФІЦІЙНИЙ САЙТ





Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Новини


4 серп. 2023
Меценати для бібліотеки
Нові книги, меблі та інші подарунки для ізюмської бібліотеки

21 лип. 2023
Об’єднані творчістю
З 22 липня по 2 вересня 2023 року у місті Харків відбуватиметься обласна виставка виробів декоративно-прикладного мистецтва майстрів Харківщини

20 лют. 2022
Управління культури Ізюмської міської ради
Онлайн акція «Герої не вмирають» (м.Ізюм)

Всі новини

Бібліотеки міста

17 квіт. 2020
Великодня символіка на нашому столі - що вона означає?

Великодня символіка на нашому столі - що вона означає?

 

     Зазвичай ми навіть не здогадуємося, що багато великодніх страв та продукти які використовуються в них, несуть в собі певний символічний підтекст.

     У Світле Христове Воскресіння уся сім'я зазвичай збирається за святковим великоднім столом. Цього дня, за древньою традицією, хазяйка повинна проявити привітність і нагодувати досхочу будь-яку людину, що завітала до будинку. У всі часи хазяйка прагнула максимально різноманітити своє великоднє меню та зробити його оригінальним, смачним та гарним.

      Яким би не була кулінарна різноманітність на столі, починати трапезу завжди слід лише з дріжджової та сирної паски. Куштуючи пасхальний хліб за загальним столом, люди стають ближче один до одного. Адже в чому сенс Великодня? Син Божий помер за гріхи людські, а своїм воскресінням він переміг смерть, та вселив в людські серця надію. Так і великодня паска об'єднує нас для початку нового життя. Це особливий святковий хліб, який християни готують лише раз на рік, щоб відмітити Світле Христове Воскресіння. Навіть крихти паски, які впали додолу ні в якому разі не можна викидати в сміття. Відрізаний окраєць зберігають як талісман, який приносить щастя.

      Сирна паска - це символ Труни Господньої, а ще символ солодкості райського життя, прообраз Царства Небесного.

      Ще одна основна великодня страва - яйця: писанки. І неспроста, адже яйце - символ зародження життя, знак життя нового, воскресіння та символ сонця.

      Згідно із звичаями, на святковому великодньому столі переважають м'ясні страви, які були під забороною під час Великого посту. Запечене порося, блюда з птаха, буженина та всілякі ковбаси вважаються символом багатства та матеріального благополуччя, тому м'ясні страви прийнято удосталь подавати на великодній стіл.

      Ще, на Великдень хазяйки випікають невеликі дріжджові булочки у формі різних звіряток - баранчиків, зайчиків, журавлів та півників. Печені баранчики нагадують про беззавітну жертву Христа, а птахи символ приходу весни та пробудження природи.

      Також на великодній стіл прийнято подавати мед, як символ чистоти та Слова Божого, мак, якому наші предки надавали магічне значення та кагор як символ Крові Христової.

       На Великдень стіл не просто повинен ломитися від достатку блюд, він має бути гарно сервірований, тому оформленню святкового столу також слід приділити увагу. Традиційно на великодній стіл повинна розстилатися білосніжна скатертина, ставитися гарний посуд, а в якості прикрас повинні використовуватися живі квіти, свічки та великодні композиції.