УПРАВЛІННЯ КУЛЬТУРИ ІЗЮМСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ
 
ОФІЦІЙНИЙ САЙТ





Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Новини


4 серп. 2023
Меценати для бібліотеки
Нові книги, меблі та інші подарунки для ізюмської бібліотеки

21 лип. 2023
Об’єднані творчістю
З 22 липня по 2 вересня 2023 року у місті Харків відбуватиметься обласна виставка виробів декоративно-прикладного мистецтва майстрів Харківщини

20 лют. 2022
Управління культури Ізюмської міської ради
Онлайн акція «Герої не вмирають» (м.Ізюм)

Всі новини

Бібліотеки міста

17 квіт. 2020
Доброта

Роздуми про головне. Доброта.

 

Людина починається з добра,

Із ласки і великої любові,

Із батьківської хати і двора,

З поваги, що звучить у кожнім слові.

Людина починається з добра,

З уміння співчувати, захистити.

Це зрозуміти всім давно пора,

Бо ми прийшли у світ добро творити.

Людина починається з добра,

Із світла, що серця переповняє.

Ця істина, як світ, така стара,

А й досі на добро нас надихає.

Любов Забашта

 

А що таке добро? У добра багато осіб: хтось допоміг дійти до будинку сліпій людині, погодував птахів взимку, зібрав іграшки та книги для дітей в дитячий будинок, посміхнувся перехожому, сказав добре слово - це теж все доброта. Іноді ми так прагнемо до власного благополуччя, що забуваємо про те, що ми в цьому світі не одні, що кругом теж люди. Якщо ми будемо просто не звертати увагу на чуже горе, не прислухатися до власної совісті, то втратимо найціннішу здатність: робити добро. Ласкаво виховує і звеличує людину, а злість і байдужість принижують його. Якщо хто байдужий до страждань інших, той не заслуговує звання Людини

Що таке доброта простими словами? Це бажання робити іншим приємно: здійснювати якісь дії, які викликають у оточуючих радість, вдячність і інші позитивні почуття. Це чуйність, співчуття і терпимість.

Важливим критерієм цієї якості, на мій погляд, є відсутність користі. Тобто ти зробив щось добре і тобі самому приємно від того, що когось порадував. Ти не чекаєш у відповідь того ж. Просто робиш без будь-якого наміру і розрахунку.

Коли наші вчинки приймають як належне, це може сильно розчарувати людини, зламати його волю, після чого зникає будь-яке бажання допомагати людям і творити добро. Тому важливо, щоб на добро відповідали добром.

Пам'ятайте, що добродушна людина, ніколи не буде просити подяки за скоєне добро. Але це не означає, що ви не повинні віддячити людини за виявлену до вас турботу. Слова подяки несуть в собі велику енергію, яка здатна заряджати людини позитивом, крім цього будь-якій людині буде дуже приємно, коли йому скажуть просте «ДЯКУЮ»

Доброта - це душевна властивість, риса характеру. Вона або є, або її немає. Неможливо сьогодні бути добрим, завтра пуститися у всі тяжкі, ставши лиходієм проявити жорстокість, а на наступному тижні знову стати добрягою. Так не буває.

Всіх нас з дитинства вчать проявляти доброту і турботу по відношенню до інших людей. Звичайно, це добре і правильно. В наслідок цього, ми намагаємося робити добрі справи і робити добрі вчинки «на ліво і на право».

А чи часто ми замислюємося про те, чи потрібно це іншій людині. Коли ми приймаємо рішення допомагати нужденним, ми відбираємо у них природні якості, якими наділений кожен з нас. Для того щоб впоратися з труднощами в житті, у нас є такі якості, як: рішучість; наполегливість, сила духу, сміливість і інші риси характеру, які допомагають самостійно впорається з тими труднощами, що виникають на нашому шляху.

Коли ми починаємо допомагати людям, проявляти надмірну турботу, робити добрі вчинки, ми автоматично позбавляємо цю людину здатності долати всі свої проблеми самостійно. Таким чином ми відбираємо здатність розвитку особистості.

Не варто нав'язувати свою доброту. Не намагайтеся виставляти це високе почуття на показ. Справжня доброта не вимагає ніякого схвалення. Але, також слід уважно розглядати можливість прояву благих дій. Не варто змушувати людину приймати ваші наміри. Якщо комусь потрібна ваша допомога, він сам цього попросить. Щоб ваша доброта не стала причиною розчарування або злоби, тоді потрудіться з'ясувати чекають від вас допомоги чи ні

Щоб стати добрішими необхідно багато працювати над власними вчинками, і як можна більше допомагати людям, які цього заслуговують. Прояв доброти до іншої людини, може виглядати по-різному. Це може бути просте добре слово подяки, посмішка, або гідні і безкорисливі вчинки, спрямовані на допомогу іншій людині.

Виховайте в собі доброту.

Кожен добрий вчинок робиться з хорошим настроєм, а людина, яка робить такі вчинки, наділений величезним даром. Немає нічого приємнішого ніж приносити людям користь. Допомагаючи іншим, ми відчуваємо свою значимість, ми отримуємо позитивні емоції. Вони наділяють нас і всіх оточуючих, неймовірною силою.

Для того, щоб виховати в собі доброту, необхідно дотримуватися простих правил, які допоможуть вам, досягти найкращого результату:

 

Частіше посміхайтеся. Посмішка завжди допомагає людям стати ближчими один до одного, вона заряджає позитивом всіх оточуючих. Посміхаючись, людина показує свої добрі наміри, і змушує багатьох людей забувати про біди і нещастя. До таких людей завжди ставляться позитивно, так як вони просякнуті позитивними емоціями;

Приймайте участь в заходах. Слідкуйте за всіма акціями, які проходять на території вашого міста. Намагайтеся брати активну участь і всіляко сприяйте в організації таких заходів. Це можуть бути будь-які дії, спрямовані на поліпшення умов життя в вашому місті;

Вчіться у інших. Постарайтеся згадати, які вчинки інших людей принесли вам користь. Згадайте всіх, хто виявляв до вас доброту у важкі моменти і які при цьому ви отримували відчуття. Постійно робіть так само для інших, і ви обов'язково будете стає добрішим і спокійніше;

Творіть добрі справи. Є безліч ситуацій, в яких можна виявляти доброту, допомагаючи іншим, але при цьому не на шкоду самому собі. Наприклад, поступіться місцем літній людині або дівчині, жінці, в громадському транспорті. Зробіть комплімент продавцеві в магазині, якщо бачите, що у неї поганий настрій, побажайте доброго ранку, дня або вечора, тим кого зустрічаєте і так далі. У день можна зробити дуже багато добрих справ, від яких ви точно зможете отримати тільки користь.

Ніколи не смітіть. Намагайтеся завжди стежити за чистотою, робіть зауваження, тим хто не прибирає за собою. Адже, коли ми бачимо навколо себе, багато сміття і бруду - це ознака бідності, грубості і неуцтва. Потрібно піклується про екологічний стан навколишнього середовища, адже природа нам дає життя, так який тоді сенс завдавати їй шкоди?

Проявляйте доброту до всіх оточуючих. Дуже важливо бути добродушною людиною, тобто безкорисливо допомагати не тільки тим, хто знаходиться в біді, а й усім іншим. Будьте уважні до деталей, цікавтеся про проблеми або труднощі і допомагайте їх подолати. Почуття щиро турботи, буде викликати тільки відповідну реакцію, спрямовану на добро.

Просто дотримуйтесь цих правил, робіть добрі вчинки, робіть великі і маленькі добрі справи, посміхайтеся і завжди творіть добро від душі. І ви обов'язково виховаєте в собі доброту. Вона допоможе вам подолати багато труднощів. Навколо вас буде дуже багато вдячних людей, які будуть пам'ятати вашу турботу і виявлену колись доброту. А в разі необхідності, коли ви самі будете потребувати допомоги, всі добрі справи вам повернуться в багаторазовому розмірі.