УПРАВЛІННЯ КУЛЬТУРИ ІЗЮМСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ
 
ОФІЦІЙНИЙ САЙТ





Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Новини


4 серп. 2023
Меценати для бібліотеки
Нові книги, меблі та інші подарунки для ізюмської бібліотеки

21 лип. 2023
Об’єднані творчістю
З 22 липня по 2 вересня 2023 року у місті Харків відбуватиметься обласна виставка виробів декоративно-прикладного мистецтва майстрів Харківщини

20 лют. 2022
Управління культури Ізюмської міської ради
Онлайн акція «Герої не вмирають» (м.Ізюм)

Всі новини

Міська бібліотека

29 квіт. 2020
Письменники – ювіляри. Террі Пратчетт.

Письменники – ювіляри. Террі Пратчетт.

 

28 квітня 1948 народився Террі Пратчетт.

«Якщо б мені треба було пояснити суть існування нашої цивілізації в останні тисячоліття , істоті, з нею не знайомій , але яка володіє іронією, я б їй дав почитати книги Пратчетта»,- від шанувальника таланту письменника Террі Пратчетт (Terry Pratchett).

Знаменитий англійський фантаст, автор популярних гумористичних романів- фентезі, народився 28 квітня 1948 року в Беконсфілд (Великобританія) .Сьогодні це один з найулюбленіших письменників в Англії нарівні з Чарльзом Діккенсом. П'ять книг Пратчетта увійшли в список «Сто найбільш популярних книг» за версією BBC

За даними британської статистики, книги Пратчетта складають приблизно 1% від усіх книг, проданих у Великобританії, їх загальний тираж перевищує 50 мільйонів екземпляров.Свой перше оповідання «The Hades Business» Террі Пратчетт опублікував в шкільному журналі, коли йому було 13 років. Через два роки, в 1963 році, ця розповідь з'явився в фаховому виданні.

На перший гонорар Террі придбав друкарську машинку.

У 1965 році Террі Пратчетт став займатися журналістикою, продовжуючи писати романи. З цього часу виходить по дві книги автора в рік. Великий успіх прийшов до Террі Пратчетт в 1983 році, після публікації гумористичного роману в стилі фентезі «Колір чарівництва». Цей роман став першим в найпопулярнішому циклі Пратчетта «Плоский світ» ( «Discworld»), який поступово виріс до 40 романів, 4 оповідань, 3 довідників і однієї куховарської книги. «Плоский світ» було розпочато як пародія на фентезі, і поступово виріс в незалежне від жанру твір, талановиту сатиру. Романи цієї серії переведені на 33 мови і продані загальною кількістю понад 10 мільйонів екземплярів по всьому світу. Яскраві, що запам'ятовуються герої, гумор і талант автора забезпечили неймовірну популярність видання.

У 1986 році вийшов новий роман Пратчетта «Божевільна зірка» ( «The Light Fantastic»), а в наступному році він закінчив роман «Мор - учень Смерті». Потім вийшли «Фатальна музика» »(« Soul Music »),« Похмурий жнець »(« Reaper Man »),« Дід Кабан »(« Hogfather »),« Останній континент »... Незабаром побачила світ« науково-фантастична »серія про Джонні Максвелла; трилогія для дітей і підлітків «Номи» ( «The Bromeliad») .Кнігі Террі Пратчетта моментально ставали бестселерами, їх популярність росла. За ним були створені комікси, кілька його романів були екранізовані, за їх мотивами створені комп'ютерні ігри.

У 2006 році на екран у Великобританії вийшов двосерійний телефільм «Санта Хрякус», в якому одну з ролей зіграв сам Террі Пратчетт. Ряд книг були озвучені в багатосерійні радіоп'єси для BBC Radio.За великий внесок в літературу Террі Пратчетт в 1998 році був удостоєний звання Кавалера Ордена Британської Імперіі.Террі був одружений на Лін Пратчетт, їхня дочка Ріанна Пратчетт - професійний журналіст.Пісатель з 2007 року страждав рідкісною формою хвороби Альцгеймера, «задній кортикальной атрофією».

У серпні 2009 року Пратчетт відправив в газету Daily Mail відкритий лист про евтаназію.

У ньому він зазначив, що хоче «сам зробити стрибок в безодню» перш, ніж його «зіштовхнуть з краю». Пратчетт висловив упевненість, що буде не єдиною людиною, яка висловить подяку тим медикам, які допоможуть «зробити крок за поріг буття». Письменник заявив, що прийшла пора здраво обговорити ідею про можливість безнадійно хворих людей самим вибирати час і місце своєї смерті. «Я насолоджуюся своїм життям і має намір так надходити ще досить довгий час. А коли у полі зору виникне кінець гри, я хочу померти, сидячи в кріслі, в моєму власному саду, з келихом бренді в руці, з Томасом Теллісом в i-Pod (бо його музика здатна наблизити до раю навіть атеїста) і, можливо, з другим келихом бренді, якщо на нього вистачить часу. Хто скаже, що мій план поганий », - написав фантаст в листі.

У червні 2011 року вийшов документальний фільм BBC під назвою «Террі Пратчетт: вибираючи померти», в якому письменник пояснює свій вибір, докладно висвітлює проблему громадської думки про евтаназію, і її правового статусу в різних країнах.

До 2012 року стан Пратчетта значно погіршився, йому стало важко писати і читати, але він як і раніше продовжував працювати, диктуючи твори своєму помічникові або використовуючи програми розпізнавання речі.Террі Пратчетт помер 12 березня 2015 року в себе вдома в Брод Чалк (графство Вілтшир, Великобританія), в оточенні сім'ї

Книги прославленого англійського письменника є в фондах ізюмських міських бібліотек.

 

Ізюмська центральна бібліотека