УПРАВЛІННЯ КУЛЬТУРИ ІЗЮМСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

 





Бібліотеки міста

15 трав. 2020
До Дня пам’яті жертв політичних репресій

Бібліотеки міста до Дня пам’яті жертв політичних репресій

 

Тож ревно помолімося за всіх,

Кого сувора доля не пригорне,

Хто не зазна ні радості, ні втіх,

За всіх, кого нещадно чавлять жорна,

Кому завмер у горлі криком сміх,

Чиї неясні дні, як ночі, чорні.

Ти, Боже, їх у темряві не кинь,

Благослови їм шлях серед пустинь.

Ю. Клен

 

Щороку у третю неділю травня Україна відзначає День пам'яті жертв політичних репресій. Відповідно до Указу Президента, цього дня приспущені прапори на будинках і спорудах органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій на всій території України та на будинках закордонних дипломатичних установ.

У цей день ми згадуємо кожного, хто став жертвою політичних репресій часів більшовицького режиму, був ув’язнений у концтаборах або засланий у далекі безлюдні землі. Згадуємо знищених радянською владою науковців, політиків, військових, священиків, представників культури, селянство. Особливо тяжкою і болісною спадщиною минулого стали масові репресії, які чинилися сталінським режимом та його прибічниками в Україні у 1930-х роках. Приміром, в Україні в 1937-1938 роках було засуджено 198 918 осіб, з яких близько двох третин – до розстрілу. Решту було відправлено до в'язниць та таборів.

Історичний репортаж «Зламана доля та не зламана воля» ми присвячуємо пам’яті всіх, хто пройшов через сталінські катівні, хто загинув в ті страшні роки.

17 травня запалимо свічку пам’яті!