УПРАВЛІННЯ КУЛЬТУРИ ІЗЮМСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

 





Центральна міська бібліотека

21 трав. 2020
До Дня вишиванки

Вічна пісня барв і кольорів,

Неповторна музика натхнення,

 Шепіт трав і шелест яворів,

 І дзвінкі турботи сьогодення.

Хрестиком укладено в рядки,

Поспліталось, блимнуло веселкою,

 Ніжність материнської руки,

 Пісні щем весільної, веселої.

 Дух народу в колір заплете,

 Проросте і піснею і цвітом,

А над світом, гляньте, а над світом

- Українська вишивка цвіте.

 

 Ганна Костів-Гуска

 

21 травня ми святкуємо Всесвітній день вишиванки.

    Гарна і ошатна, оздоблена символічними орнаментами сорочками, наша рідна вишиванка, сьогодні стала не просто елементом одягу, а й своєрідною міжнародною візитівкою українців. Поза часом і модою, вона є елементом традиційної народної культури.

  День вишиванки - поки ще не офіційне і відносно нове народне свято. Ідея акції Всесвітній день вишиванки зародилася у 2006 році і належить однієї із студенток Чернівецького національного університету Лесі Воронюк. Її надихнув одногрупник, який завжди ходив на пари у вишиванці. Тоді Воронюк запропонувала одногрупникам і студентам вибрати день і прийти усім у вишиванках.

   Спочатку ініціативу підтримали кілька десятків студентів і викладачів, але пізніше свято розрослося до всеукраїнських масштабів. Як наголошують організатори, в минулому році всесвітній день вишиванки відзначали вже в 60 країнах світу, проводилися флешмоби, покази мод на зразках українського національного одягу, ярмарки, концерти.

   Працівники Ізюмської  центральної міської  бібліотека До Всесвітнього дня вишиванки підготували етновиставку «Українські вишиванки наче райдуги світанки». Експозиція пропонує відвідувачам цікавий матеріал з історії нашого національного мистецтва, а згадки про вишитий одяг  скифів зустрічається ще в працях Геродота. Дуже цікаво і детально, з наочними прикладами, розповідається про техніки виконання вишивки в різних регіонах України, роз’яснюється значення вишитих узорів, адже, в першу чергу, вишиванка – це оберіг від зла. Виставка оздоблена рушниками.

  Для українця вишиванка – не просто одяг. Це щось дуже особливе: особисте, рідне, святе.