УПРАВЛІННЯ КУЛЬТУРИ ІЗЮМСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

 





Ізюмська центральна міська бібліотека

24 лист. 2020
До Дня вшанування пам’яті жертв голодомору

До Дня вшанування пам’яті жертв голодомору

 

      Історія будь-якого народу складається не тільки з героїчних, але і з трагічних сторінок. Пам’ять і про тріумфи, і про трагедії народів мають  самодостатню цінність для майбутніх поколінь. Позитивні – щоб повторювати і наслідувати, негативні – щоб запобігати їх повторенню. В історії українського народу негативних сторінок аж занадто, але серед них високою скелею вивіщується штучний голод 1932-1933 років.

      Це було свідомим терористичним актом тоталітарної системи проти мирних людей, внаслідок чого зник не тільки численний прошарок заможних і незалежних від держави селян, але й цілі покоління землеробського населення. Було підірвано соціальні основи нації, її традиції, духовну культуру.

      Що ж за лихо спіткало Україну в 1932 – 1933 роках і  в  чому його причини? Про це розповідають матеріали, представлені на виставці – інсталяції «Чорна сповідь України», яка працює  в читальному залі Ізюмської центральної міської бібліотеки.

      На виставці експоновано видання відповідної тематики українських та зарубіжних авторів. Це – історичні дослідження, хронологічні довідники, літописи очевидців тих страшних  подій та літературні твори, які висвітлюють ті доленосні для України події. Окремий розділ презентує книги про події 1932 – 1933 років на Харківщині: «Голодомор у першій столиці», «Столиця відчаю», «Голодомор 1932 – 1933 років на Харківщині» та ін.