УПРАВЛІННЯ КУЛЬТУРИ ІЗЮМСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ
 
ОФІЦІЙНИЙ САЙТ





Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Новини


4 серп. 2023
Меценати для бібліотеки
Нові книги, меблі та інші подарунки для ізюмської бібліотеки

21 лип. 2023
Об’єднані творчістю
З 22 липня по 2 вересня 2023 року у місті Харків відбуватиметься обласна виставка виробів декоративно-прикладного мистецтва майстрів Харківщини

20 лют. 2022
Управління культури Ізюмської міської ради
Онлайн акція «Герої не вмирають» (м.Ізюм)

Всі новини

Центральна міська бібліотека

26 черв. 2020
120 років з дня народження Антуана де Сент-Екзюпері

120 років з дня народження Антуана де Сент-Екзюпері

 

     29 червня 2020 року виповнюється 120 років від дня народження Антуана де Сент-Екзюпері — видатного французького письменника, класика світової літератури.

     Він народився у французькому місті Леоні в аристократичній сім’ї. З дитинства Антуан мріяв про небо і мрія здійснилася, він став військовим льотчиком, літає на гідроплані, випробовує літаки, доставляє пошту в Північну Африку, стає начальником французького аеродрому. Чого тільки не трапляється із Сент — Екзюпері під час польотів: робив вимушені посадки, прокладав нові траси, багато разів сам зізнавав аварій, лише дивом уникаючи смерті. Ремесло льотчика дало йому особливе бачення світу. Він мовби дивився на землю із висоти польоту, гостріше відчуваючи невидимі зв’язки між людьми. Про Сент — Екзюпері ще за життя не раз складали легенди і він не раз підтвердждав їх вчинками.

     За спогадами друзів, письменник дуже любив французькі народні пісні, джаз, кіно, гумор. Друзів у Сент-Екзюпері було небагато, але якщо вже він знаходив друга, то на все життя. Після багатьох аварій письменника визнали непридатним для служби в авіації, але він повернувся в небо у роки Другої світової війни. 31 липня 1944 року майор Сент-Екзюпері вирушив на своєму літаку в розвідувальний    політ і не повернувся. Цей політ став для нього останнім. Він загинув над морем поблизу острова Корсика.

     Авіація і література для Сент — Екзюпері стояли на першому місці, його роман «Пошта на південь» отримав схвальні оцінки читачів, ще більший успіх мала повість «Нічний політ», а третя книга «Планета людей» принесла Антуанові де Сент Екзюпері світову славу.

     Антуан де Сент-Екзюпері пішов у зоряні світи, але залишився на Землі завдяки своїм книгам, передусім — казці-притчі «Маленький принц». Письменник присвятив цей твір своєму найкращому другові Леону Верту, якого знав ще з дитинства.

     Ім'я Антуана де Сент-Екзюпері не тільки назавжди увійшло в золотий фонд літератури, але і стало синонімом романтики. Нащадок хрестоносців, військовий льотчик, дивовижний письменник і глибокий філософ – він був загадкою за життя і залишився таким навіть у своїй смерті.

 

     В центральній міській бібліотеці оформлена книжкова виставка «Політ у вічність: Антуан де Сент – Екзюпері», присвячена життю і творчості видатного письменника.