УПРАВЛІННЯ КУЛЬТУРИ ІЗЮМСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ
 
ОФІЦІЙНИЙ САЙТ





Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Новини


4 серп. 2023
Меценати для бібліотеки
Нові книги, меблі та інші подарунки для ізюмської бібліотеки

21 лип. 2023
Об’єднані творчістю
З 22 липня по 2 вересня 2023 року у місті Харків відбуватиметься обласна виставка виробів декоративно-прикладного мистецтва майстрів Харківщини

20 лют. 2022
Управління культури Ізюмської міської ради
Онлайн акція «Герої не вмирають» (м.Ізюм)

Всі новини

Центральна міська бібліотека

3 серп. 2020
Ювілей Юрія Васнєцова

Ювілей Юрія Васнєцова

 

     В цьому році у художника, який подарував дітям незабутню зустріч з казкою, Юрія Олексійовича Васнєцова, ювілей -120 років.

     Гуси-лебеді. курочка ряба, царівна-жаба, три ведмеді.. До болі знайомі ілюстрації, що зійшли до нас з потертих сторінок дитячих книг 50-70 х років, на яких виросло декілька поколінь читачів. Юрій Васнєцов створив чарівний світ казкових образів, таких близьких і зрозумілих дитині. Створення дитячої книги завжди було екзаменом для ілюстраторів. Дитина зразу відчуває фальш та нещирість. Тут потрібно все тільки справжнє – і дух, і талант, і робота. Найвищою оцінкою творчості художників стає розпізнаваність ілюстрацій, які пам’ять зберігає з дитинства.

      Персонажі Ю. Васнєцова поза часом – підкорюють своєю добротою та неодмінно викликають посмішку декількох поколінь читачів. Колись книги « Вовк і козенята», « Ладушки», «Кошкин дом» були у кожної дитини. Спочатку з захопленням розглядалися малюнки, а мама чи бабуся читали: «Тили – бом, тили –бом, загорелся кошкин дом». За цими книгами навчалися читати, а потім читали їх своїм дітям та онукам. Малюнки Ю. О. Васнєцова прості, схожі на дитячі, і від цього дуже зворушливі: кішечки в розових спідничках, зайці у валянках, затишно горять вогники в хатинках, ошатне сонечко та хмарини, схожі на пухнасті млинці Його звірята – мудрі, загадкові, казкові. І звірі,і птахи - яскраві індивідуальності. Мабуть, немає іншого такого художника з рідкісним даром бачити в тваринках особистості. Тому дітям так цікаво розглядати та обговорювати чудові малюнки до казочок.

     На ілюстраціях Ю. О. Васнєцова оживає особливий світ – затишний. Добрий, спокійний. І надзвичайно барвистий! За його ілюстраціями можна навчати дітей дивитися на світ радісними очима, бачити, який він різноманітний та цікавий!

      Книги багатьох відомих дитячих письменників видавалися з ілюстраціями Васнєцова – «Горбоконик», казки Маршака, Чуковського, Біанкі. Книги видавались мільйонними тиражами та не залежувались на поличках магазинів завдяки письменницькому дару їх авторів та майстерності і невичерпній фантазії ілюстратора.

      Книга для малят «Ладушки» отримала в 1966 році золоту медаль ВДНГ та срібну на Міжнародному книжковому ярмарку в Лейпцігу, а Ю. Васнєцов – звання Народного художника РСФСР. В 1971 році за його ілюстраціями був знятий мультфільм «Терем – теремок» - справжній шедевр мультиплікації.