УПРАВЛІННЯ КУЛЬТУРИ ІЗЮМСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ
 
ОФІЦІЙНИЙ САЙТ





Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Новини


4 серп. 2023
Меценати для бібліотеки
Нові книги, меблі та інші подарунки для ізюмської бібліотеки

21 лип. 2023
Об’єднані творчістю
З 22 липня по 2 вересня 2023 року у місті Харків відбуватиметься обласна виставка виробів декоративно-прикладного мистецтва майстрів Харківщини

20 лют. 2022
Управління культури Ізюмської міської ради
Онлайн акція «Герої не вмирають» (м.Ізюм)

Всі новини

День Гідності та Свободи

21 лист. 2016
Три роки з початку нової віхи в історії України

Три роки з початку нової віхи в історії України

       Промайнуло три  роки, як в  українському календарі з’явився ще один пам’ятний день, як велике державне свято – 21 листопада День Гідності та Свободи.  Відзначається щороку 21 листопада на честь початку цього дня двох революцій: Помаранчевої революції (2004 року) та Революції Гідності (2013 року). Є наступником свята Дня Свободи, що відзначалося 22 листопада на честь Помаранчевої революції у 2005–2011 роках.

         13 листопада 2014 року Президент України Петро Порошенко підписав указ, згідно з яким в Україні 21 листопада відзначається День Гідності та Свободи. Адже саме 21 листопада 2013 року розпочались перші акції протесту української громадськості за ідеали свободи та демократії, але згодом мирний протест перетворився у криваву розправу сотні безневинних людей.

         В Ізюмі третю річницю з початку Революції Гідності тих подій відзначили урочистим зібранням в КДК “Спартак”. На заході присутні були керівництво міста, учасники АТО, депутати Ізюмської міської ради, представники організацій, установ міста та громадськості.

         З Гімну України розпочались урочистості. Після із словами привітань виступив заступник Ізюмського міського голови Володимир Мацокін. У своїй промові він зауважив, що події на Майдані трирічної давнини довели раз і назавжди: немає Заходу і Сходу, немає “бандеревців” і “східняків”. Є єдина, соборна, велична Україна, яка вибрала європейський шлях розвитку.

         “Мій особистий Майдан розпочався мирною акцією протесту студентів за євроінтеграцію на Майдані у Києві наприкінці листопада 2013 року. Тоді я теж був студентом. Після звірячого розгону протестантів в ніч на перше грудня, я потрапив на Марш Мільйонів, в якому взяли участь вже не тільки студенти, а й прості українці зі всіх областей України. Ми вимагали від тодішньої влади розслідування побиття студентів. І вже тоді у повітрі почало з’являтись відчуття напруги”, – згадує  безпосередній  учасник Революції Гідності — радник-помічник Ізюмського міського голови Максим Стрельник.

         Своїми спогадами про події у Києві під час  Помаранчевій Революції та Революції Гідності поділився депутат Ізюмської міської ради Сергій Понімаш.          

Хвилиною мовчання вшанували пам’ять Героїв Небесної Сотні та загиблих героїв-воїнів АТО, що полягли в боротьбі за нашу вільну Незалежну Україну.

         Під символічну пісню “Пливе кача” присутні мали змогу подивитись зворушливий відеоролик про  Євромайдан.

         Патріотичні пісні стали кульмінацією заходу, ніби і святкового, але з гірким присмаком болю людських втрат.

 

.

.

.

.

.

.

.

.