УПРАВЛІННЯ КУЛЬТУРИ ІЗЮМСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

 





Ізюмський краєзнавчий музей ім. М.В. Сібільова

26 вер. 2019
Ізюмський краєзнавчий музей ім. М.В. Сібільова став одним з переможців у проекті, який осучаснить заклад та зробить його привабливим для відвідувачів

Ізюмський краєзнавчий музей ім. М.В. Сібільова став одним з переможців у проекті, який осучаснить заклад та зробить його привабливим для відвідувачів

 

Проект під назвою «Азимут культурного розвитку», підготовлений фахівцями Харківського історичного музею імені М. Ф. Сумцова та спеціалістами управління з питань місцевого самоврядування, розвитку громад та міжнародних зв’язків виконавчого апарату Харківської обласної ради, став переможцем Грантового конкурсу Українського культурного фонду в номінації «Навчання. Обміни. Резиденції. Дебюти».

Свої проекти із переформатування закладів презентували керівники 15 культурних установ Харківської області, серед них і місто Ізюм із проектом «Музей і школа крокують разом». Саме цей проект зацікавив організаторів новаторством, підходом до розвитку музею та новим підходом до навчання дітей.

Тому 16 вересня, представники Харківської обласної ради, Харківського історичного музею імені М.Ф. Сумцова відвідали місто Ізюм, зустрілись з начальником управління культури Оленою Ясновою та директором Ізюмського краєзнавчого музею імені М.В. Сібільова Ольгою Махортовою, аби обговорити етапи подальшого написання проекту для грантодавців. Презентація відбудеться вже наприкінці вересня.

«Розуміючи, що саме музеї є скарбницею історичної та культурної спадщини, а музейні експонати — носіями безцінної інформації про історію та культуру краю, виникла ідея сформувати єдине культурне середовище Харківщини, розвиваючи музеї нового типу у форматі «музей-відвідувач-громада», – зазначила заступник директора з наукової роботи Харківського історичного музею ім. М.Ф. Сумцова, керівник проекту «Азимут культурного розвитку» Ольга Сошнікова. Це дозволить створити системний підхід у навчанні дітей історії, географії, природознавства. При цьому музей виконуватиме функцію вихователя, який сприятиме гармонійному розвитку особистості, патріотичному вихованню.

Організатори проекту відзначають, що, на жаль, на сьогодні потужний історико-культурний потенціал музеїв Харківщини не використовується повною мірою в зв’язку з наявністю низки проблем. Більшість місцевих музеїв створені ще за часів радянської влади та не відповідають вимогам сучасного суспільства. Їх експозиції фізично і морально застаріли. Також, недостатнім є рівень кадрового та інформаційного забезпечення, відчувається брак інноваційних та інтелектуальних технологій, знань та практичних навичок музейних працівників у створені музеїв нового типу.

Тому cаме на переформатування роботи комунальних історико-краєзнавчих музеїв Харківщини і направлені заходи Проекту «Азимут культурного розвитку».

Проект дасть можливість музейним працівникам області отримати сучасні теоретичні знання та практичні навички, вивчити кращі світові та національні практики музейної діяльності для переформатування своєї роботи. Це стане основою для проектування стратегічного розвитку музеїв як основи культурного розвитку громад та розвитку музеїв як популярних об’єктів туристичних маршрутів. Музейники зможуть опанувати алгоритм розробки музейного бренду громади, який сприятиме реалізації потреб територіальної громади у збереженні та популяризації історико-культурної спадщини в умовах сьогодення.

Втілення проектів у життя призведе до популяризації музеїв, посилення їх брендів та залучення нових відвідувачів. У подальшому це сприятиме формуванню культурної ідентичності кожного регіону, об’єднанню громади навколо музеїв та перетворення їх із застарілих приміщень для зберігання артефактів на культурні хаби.

 

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.