УПРАВЛІННЯ КУЛЬТУРИ ІЗЮМСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

 





Кам'янська сільська бібліотека

7 лип. 2020
До свята Івана Купала

Кам’янська бібліотека до свята Івана Купала

 

Ми квіти збираємо,

Квіти збираємо, в віночок сплітаємо.

 

     Напередодні свята Івана Купала бібліотекар Кам’янської сільської бібліотеки Ірина Петрівна Панюхно запросила дітей до річки на майстер-клас «Українськи віночок» , ознайомитися з чарівною наукою – плетіння вінка, де кожна рослина, кожна квітка, кожна стрічка – оберіг.

     Традиційно в купальську ніч молоді люди стрибають через багаття, а дівчата плетуть вінки і пускають їх на воду. Цікаво, що у різних регіонах України вінок мав різну назву. Серед них існують і вєнок, і чільце, і лубок, і коробуля, і теремок, і кодина, і фес, і корона, і цвіток, і квітка та косиці.

      Дівчина відпускає віночок на воду, а той, хто його зловить, є судженим дівчини. Це наші українські традиції. А ось деякі дівчата закидають на дерево свій вінок, у чому теж є магічна сила. Кожна з квіточок має свою магічну силу, тому варто це враховувати при плетінні», – розповіла Ірина Петрівна дітлахам. Якась з рослин "відповідає" за вірність, силу, красу тощо.

     День Івана Купала був особливий день для вшанування рослин. Головною купальською травою вважалась папороть, таємничий цвіт якої у ліс в ніч на Купала йшли шукати найсміливіші. Той, хто її знайде, буде здоровим і багатим. Існував також звичай на Купала збирати лікарські рослини; прикрашати оселі зіллям, папороттю, лопухами. В Кам’янській сільській бібліотеці для відвідувачів підготована підбірка книг про лікарські рослини, їх корисні властивості, засоби їх заготовки і використання.

     Хоча це проти традицій – з дівчатками плели вінки і хлопчаки, плели із тих квітів, що ростуть біля річки, не додержуючись традиційного набору рослин, але головне, що діти весело, дружно, змістовно провели час.