УПРАВЛІННЯ КУЛЬТУРИ ІЗЮМСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ
 
ОФІЦІЙНИЙ САЙТ





Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Новини


4 серп. 2023
Меценати для бібліотеки
Нові книги, меблі та інші подарунки для ізюмської бібліотеки

21 лип. 2023
Об’єднані творчістю
З 22 липня по 2 вересня 2023 року у місті Харків відбуватиметься обласна виставка виробів декоративно-прикладного мистецтва майстрів Харківщини

20 лют. 2022
Управління культури Ізюмської міської ради
Онлайн акція «Герої не вмирають» (м.Ізюм)

Всі новини

В Міському Палаці культури

15 груд. 2017
Андріївські вечорниці

 

 

Андріївські вечорниці

 

Свято Андрія Первозванного вважається найбільшим передноворічним святом, яке відзначається ще з часів Русі 13 грудня. Андрій Первозванний входив в число 12-ти апостолів Христа, згідно з переказами, був братом апостолу Петру і був покровителем жителів України, Росії та Шотландії. Напередодні цієї дати прийнято збиратися на Андріївські вечорниці — ворожіння, з якими пов'язано безліч неординарних звичаїв.

За традицією, в цей вечір і ніч хлопці робили різноманітні дрібні капості дівчатам (викрадали і ховали предмети одягу, прикраси). З настанням темряви хлопці лякали їх на вулицях або стукали у вікна, говорячи на різні лади, намагаючись таким чином звернути на себе увагу. Дівчата ж в цей час займалися таємним обрядом — проводили ворожіння на судженого і на результат майбутнього сімейного життя. Іноді дійством керувала заміжня і щаслива у сімейному житті ворожка, але найчастіше дівиці виступали в ролі ворожок самостійно. Вечорниці тривали всю ніч, оскільки наступного разу молоді люди могли поспілкуватися тільки на гуляннях напередодні Різдва.

Саме за такими правилами і з традиційними діями відбулось свято Андрія у Міському Палаці культури. Дорослий і молодший склад театрального колективу «ШОК» (керівник Надія Шерстюк) разом із працівниками Палацу створили атмосферу справжньої української гостинної хати, де привітна господиня вітала та пригощала гостей. Гостями у даному випадку були як самі артисти, так і глядачі, котрі спостерігали за дійством сидячи за столиками та ласуючи українськими смаколиками. Серед гостей – керівництво міста, представники різних організацій міста.

Під час свята були не тільки традиційні моменти – кусання калити, водіння хороводів, співання пісень та розказування гуморесок, а й веселі конкурси та змагання. До конкурсів були залучені глядачі, котрі змагалися за гарні та корисні призи.

Після святкової програми гості мали змогу посидіти за святковими столиками, поспілкуватись та поласувати смачненьким.

 

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.